MKB
Inzicht
Strategisch beleidsplan
Interventies
Business case

Business case Duurzame Inzetbaarheid

De omzet verhogen en de bedrijfscontinuïteit versterken door de mens centraal te stellen, dat is het doel van een strategisch Duurzame Inzetbaarheidsbeleid. En daar is een goede business case op te maken.

Door interventies in te zetten gericht op het verlagen van verzuim en het verloop en het vergroten van het welzijn van de medewerkers, zal namelijk de productiviteit toenemen. Dit komt enerzijds door het simpele feit dat er door een lager verzuim, meer gewerkte dagen beschikbaar zijn. Tevens zit er nog een grote potentie in productiviteit door meer focus op het welzijn van medewerkers te hebben. In de wetenschap heet deze potentie presenteïsme, ofwel roze verzuim.

Het gaat hierbij om medewerkers die wel gewoon aan het werk zijn, maar regelmatig met hun gedachten ergens anders zijn. Of medewerkers die door fysieke beperkingen hun werk minder snel kunnen uitvoeren.

Door niet alleen aandacht te geven aan die medewerkers die al zijn uitgevallen, maar ook te investeren in deze “roze” groep, zal de omzet potentieel verder kunnen stijgen.

De business case

De winst van een strategisch duurzame inzetbaarheidsbeleid wordt in drie onderdelen behaald: in het verlagen van het huidige en toekomstige verzuim, het verlagen van het verloop en op het vergroten van de productiviteit.

Hoe hoger de fitheid van de medewerkers en hoe meer dagen zij bij jou (kunnen) werken, hoe hoger dus de omzet en hoe lager de kosten van verzuim.

Om de potentiële groei te berekenen, rekenen wijde ruimte uit die in het vergroten van de fitheid van de medewerkers zit en me welke interventies de fitheid van de medewerkers het meest zal toenemen. Deze koppelen wij aan een investering en aan de groei in omzet en de verlaging van de kosten van verzuim en verloop. Zo bouwen wij een business case. Bijvoorbeeld zo:

De investering om de fitheid van uw medewerkers te stimuleren hoeft u niet alleen te dragen. Veel andere partijen hebben er, net als u, baat bij het verzuim te verlagen. Uw zorg- en inkomensverzekeraarswillen hier graag in investeren. Een strategisch duurzame inzetbaarheidsbeleid komt dan ook tot stand met zowel interne als externe financiering.

Graag gaan wij met jou in gesprek wat jouw wensen en behoeften zijn en hoe deze ingevuld kunnen worden. Mail ons voor een afspraak:

Myra Houtkamp

Co-founder
“Een heldere HR-strategie, met focus op de optimale inzet en ondersteuning van personeel, helpt de organisatie in het behalen van de doelstellingen.”
myra@heex-consultancy.nl

Pim van de Wiel

Co-founder
“Met HEEX maken we het verschil door de groeipotentie inzichtelijk te maken van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid.”
pim@heex-consultancy.nl
HEEX Consultancy © 2022 Alle rechten voorbehouden.